"חתונמי" ושלבים בהתפתחות קבוצה! יש גם ספויילר…

אם אתם מנחי קבוצה וצופים אדוקים של "חתונמי" זה פוסט בשבילכם!

מקנזי ולווסלי (1983) הגדירו שישה שלבים התפתחותיים בקבוצה. בחלק מהשלבים צפינו בהילוך מהיר בשני הפרקים האחרונים של "חתונמי":

השלב הראשון הוא שלב ההתקשרות (Engagement) – זה השלב בו ראינו את כל המשתתפים מגיעים לסופ"ש זוגות, חולקים חוויות על החתונה ושואלים אחד את השני מדוע  הגיעו לתוכנית (באמת ניצן שלא באת לעבוד על משהו?). בשונה מתוכניות קודמות, בלט לצופים ההדוקים (וליעל הפסיכולוגית) שהמשתתפים היו עסוקים בלהבין מי הפסיכולוג של כל זוג. כבר כאן חשדתי שהקבוצה הזו, יותר מקודמותיה, נמצאת ביחסי תלות גבוהים יותר במנחים  (דני ויעל). הנכחה שלהם גם כשאינם, נתנה למשתתפים ביטחון פסיכולוגי שהם לא לבד.

השלב השני הוא שלב הבידול (Differentiation) בשלב זה חברי הקבוצה מחפשים את ההבדלים בינהם ובמקרה שלנו, מחפשים את ההבדלים בין הזוגות. הם כבר לא קבוצה מאוחדת שמוגדרת רק על ידי הגדרה חיצונית (אנחנו בחתונמי ואתם לא!). הביטוי לכך הוא בניסיון של הזוגות להגדיר איפה כל זוג נימצא ביחס לאחרים וכמובן ביחס למשימה (שהיא להמשיך כזוג כמובן לאחר התוכנית). בשלב זה, מתפתחים עימותים בין חברי הקבוצה על רקע תפיסות שונות, לכן ראינו את קארין פותחת בשיחה עם הדס ושי על החשיבות של מגע בזוגיות…

השלב השלישי הוא שלב הצביון האישי – אינדיבידואציה (Separation Individuation) בשלב זה, מכירים החברים את האישיות והמורכבות של כל חבר בקבוצה. מטרת השלב היא לאפשר לחברי הקבוצה תהליך של גילוי עצמי ופיתוח מודעות. שלב זה יכול לעורר בקרב חברי הקבוצה חרדה וחוסר ביטחון בגלל החשיפה הרבה.

כאשר הקבוצה לא עוברת לשלב השלישי באופן "טבעי", המנחה עשוי לנקוט בצעדים קיצוניים יותר על מנת לקדם את הקבוצה לשלב הבא. המנחה ישתמש בסוגיות שהתפתחו בשלב הקודם ולא בהכרח היו מדוברות – זה השלב בו ראינו את כניסתם הדרמטית של דני ויעל  לאור תחושתם שמתפתחת בקבוצה "אנטי גרופ" (Anti group -מוריס ניטצון, 2015) – משמעות המושג היא שהקבוצה מתכנסת סביב רעיון שבסופו של דבר יהרוס את היחידים והקבוצה. בשונה מהתנגדויות של יחידים, ב"אנטי גרופ" ההתנגדות מוכוונת לפירוק הקבוצה.

ב"חתונמי"…ההסתרה וחוסר הכנות פוגעים בתהליך ההתפתחות של היחידים והזוגות ובכך נפגעת המשימה שלשמה הקבוצה קמה. הציפייה של ההפקה הייתה שהמשתתפים יגיעו לשלב השלישי כיוון שהמפגש עם האחרים יפגיש אותם עם עצמם. הצפייה באחר הנימצא בסיטואציה דומה יכולה להוות מראה לגבי האופן שבו היחיד מתמודד עם אותה סיטואציה.

בואו נדבר על "התרגיל"- דני ויעל בחרו בתרגיל בו כל אחד שואל את השני שאלה בלי שמי שהשאלה מופנית אליו עונה. מטרתו של התרגיל לזרז את התהליך הקבוצתי (בכל זאת תוכנית טלוויזיה) ולעבור לשלב האינדיבידואציה. נכון, התרגיל חושפני ומפגיש את המשתתפים עם הפחד הכי גדול שלהם- שבן/בת הזוג שלהם.ן יחשפו את אשר על ליבם ושהאחרים יראו את חולשותיהם כזוג, אך למנחי הקבוצות שביננו, ברור שמטרת התרגיל היא לקדם את התהליך. שלב זה, כשנכנסים אליו, מאופיין בחשיפה ולא תמיד נוח לכולם להיות שם, חלק מחברי הקבוצה עשויים לחוות כאמור חוסר בטחון וחרדה. דני הביע את זה במילים "האם את מבינה שאם לא את, אני לא יכול לראות מצב שאני יושב פה בספה" וקארין במעשים – שתיקה ובחירה שלא להשתתף. ויש את מי שלא "הוכנס" לשלב זה- עינת, שבכתה בגלל שאף אחד לא פנה אליה בשאלה "זה מבאס שדווקא לי לא מסרו, אני לא מעניינת?". עינת מבטאת את אחת התחושות הקשות בקבוצה- שלא רואים אותך כאינדיבידואל על כל המשתמע מכך.

ומה לגבי תפקיד המנחים בשלב זה? דני ויעל פעלו ע"פ "הספר"- הם נתנו מקום לכל התחושות שעלו לנוכח התרגיל, בלי שיפוטיות ואף נתנו לזוגות לעזור אחד לשנייה במקרה הצורך- כך איתמר לוקח את הכדור מקארין ומשחרר אותה מלשאול שאלות. בנוסף, דני ויעל שידרו בכל התרגיל ביטחון בתהליך ואמונה כי הקבוצה תצליח להתמודד עם חוסר הנוחות ולעבור לשלב הבא.

אוקי אז הבנו שהתרגיל והסופ"ש זוגות בכללותו אמור להעביר את הקבוצה לשלב הרביעי- אינטימיות (intimacy). במקרה שלנו, הרי בחתונמי עסכינן… האינטימיות שתיווצר בקבוצה היא למעשה רק אמצעי שנועד לייצר אינטימיות גבוהה יותר בין בני הזוג. הזוגות ימשיכו להחזיק את "הקבוצה" בראשם כל הזמן, הרי הדיאלוג בין היחיד והזוגות לקבוצה ממשיך להתקיים גם אם הם לא נפגשים.

והנה הספויילר… לא כולם מצליחים בקבוצה לצלוח את המעבר לשלב האינטימיות. לעיתים, נראה בשלב זה משתתפים שפורשים מהקבוצה ולכן, בדומה לפרומו אגיד שיש סיכוי שזוג אחד יפרוש לאחר הסופ"ש 😊.

ומה צפוי לנו בהמשך התוכנית? אנו צפויים לעבור לשלב החמישי שהוא שלב ההדדיות (Mutuality)התפתחותם של יחסים שוויוניים שמבוססים על תחושה של הדדיות. הקבוצה ובמקרה שלנו הזוגות, שיעברו לשלב זה בהצלחה, יקבלו על עצמם את המחויבות למערכת היחסים בין אם לתקופת התוכנית ואולי אף לאחריה.

ואז נגיע לשלב השישי – שלב הסיום. בשלב זה חברי הקבוצה שיעברו את התהליך באופן מיטבי, יאמינו כי יש ביכולתם להצליח גם בנפרד מהקבוצה שנקראת "חתונמי" בין אם בזוגיות (הגר וניר 2 יהיה לנו?) ובין אם לבד. מקווה שגם אנחנו הצופים נוכל לעבור את שלב זה בהצלחה ונצליח לחיות גם בלי חתונמי, לפחות עד העונה הבאה.

יעל סלם אופז, מנהלת מחלקת ייעוץ ארגוני והדרכה ומנחת קבוצות

נשמח לשיתוף

פוסטים נוספים שאולי יעניינו אותך

תיאום טיפול

הסמן הימני של החוסן הנפשי בישראל

במהלך השנים האחרונות, תחום השיקום הנפשי בישראל עבר שינויים משמעותיים. אחד הגורמים המרכזיים לכך הוא דיאלוג תיאום טיפול, אשר פועל מעל 11 שנים ומוביל את

day care
דיאלוג לגיל הרך

חגים ומועדים במסגרות חינוכיות לגילי לידה- 3

מחשבות על תכנית מותאמת התפתחות ועל הדרכת הצוותים במסגרות מיכל כרמל, מנחת סופרויז'ן למדריכות בדיאלוג, יועצת-מדריכה חינוכית ומרצה   לוח השנה מזמן לנו לא מעט