מכירים את השאלה "נו, כמה כסף חסכתם עם כל זה"? גם אותי שואלים תמיד כמה כסף ה Lean יחסוך לי, או מה יצא לנו מזה. למען האמת, זאת אחת השאלות הראשונות ששואלים אותנו הלקוחות, ואיתה באה השאלה "כמה זה יעלה לי?".
לדוגמה, במהלך שיחה עם לקוח, על היבטי יישום המצוינות אצלו בארגון, עלה נושא היקף החיסכון. הם מיישמים היבטים שונים של מצוינות כבר מספר שנים ובמקרים רבים ראו איך הם מצליחים להשיג שיפור תפעולי במחלקות השונות בארגון. אבל כאשר ניסו לבחון כמה כסף נחסך הם לא תמיד ידעו לתת מענה.
למעשה שוחחתי עם מי שאחראי ליישום הניהול-הרזה בארגון, והוא כמובן משוכנע שכלי ה Lean שיושמו חוסכים ועוזרים הרבה מאוד. השאלה "בכמה כסף?" הגיעה מצד המחלקה הכספית. הם ביקשו לראות הצדקה כלכלית לכל הפעילות בנושא המצוינות. מאחר שכחלק מהטמעת המצוינות יש לבצע הדרכות, אירועי קייזן, יישום כלים, דיונים בנושא ושעות עבודה. זוהי השקעה של זמן וכסף לארגון. לכן שאלה תמימה ופשוטה לכאורה "כמה יצא לנו מזה? או כמה כסף חסכנו מיישום כלי Lean?" נשמעת הגיונית ושיש לשאול אותה.
לעיתים קל להראות את התשובה. כשחברה מסוימת תכננה לרכוש מכונה נוספת כדי להגדיל את יכולת הייצור במפעל. וכבר הוגדר לכך תקציב, נבחנו המכונות הקיימות בעולם ולבסוף נבחר הספק ממנו ירכשו את המכונה. הצעתי למנכ"ל ליישם כמה מכלי ה Lean בתהליכים ובמכונות הקיימות. ממש רגע לפני שעמדו להוציא את הכסף. המנכ"ל הסכים וכתוצאה מהיישום שבוצע החברה הצליחה להגדיל את התפוקה באופן שאפשר לה לוותר על רכישת המכונה. בכך החברה חסכה כסף אשר נוצל למטרות אחרות. זהו סיפור מקרה שהיה קל לראות בו את החיסכון.
בסיפור מקרה אחר, חברה התכוונה להתחיל בביצוע פרויקט ומאחר ומניסיון החברה מרבית הפרויקטים אצלם מסתיימים באיחור ובחריגה מהתקציב, החליטה החברה ליישם כלי Lean על הפרויקט המתוכנן ובמהלכו. כתוצאה מכך הפרויקט התקצר ועמד בתקציב שהוגדר לו. בסיום הפרויקט אנשי הפרויקט עברו לעסוק בפרויקטים אחרים של החברה. כסף לא נחסך, כ"א לא קוצץ. הלקוח היה מאוד מרוצה מהסיום המוקדם והחברה הפנתה מהר יותר משאבים לעבוד בפרויקטים האחרים שלה ולקדם גם אותם. האם ההשקעה ביישום כלי Lean הניבה חיסכון, במקרה הזה וכמה כסף נחסך?
לא תמיד קל לחשב את החיסכון הישיר כתוצאה מיישום מצוינות. לעיתים, התוצאות באות לידי ביטוי בכלל פעילות הארגון בצורה שקשה לקשר אותה למהלך אחד או כלי Lean ספציפי שיושם. אבל השיפור קיים, וממנו החברה מרוויחה כלכלית. לחברות למטרות רווח אנו נוהגים להסביר שיישום הניהול-הרזה מוביל להרזיית תהליכי עבודה ומכאן לקיצור תהליכים ומשך התהליכים וזאת תוך כדי שיפור האיכות. כל אלה מובילים ללקוחות מרוצים יותר, דבר המתבטא בגידול בכמות ההזמנות. בנוסף תהליכים רזים יותר משמעם תהליכים קצרים וזולים יותר.
מוטי קומפורטי, מנהל מחלקת יישום מצוינות בארגונים
אימייל: cmoti@amanet.co.il