צילה סטטמן, הריברטו וינטר ושירן בנבניסטה*
מה בין זיהוי הזדמנויות לפרויקטים של התחדשות עירונית? הו, בדיוק. משבר הקורונה.
בשנים האחרונות, הרשויות המקומיות בישראל מפעילות פרויקטים של התחדשות עירונית המגדילים את היצע הדיור במרקם עירוני בנוי, תוך שיפור איכות החיים של התושבים, מתוקף חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית (תשע"ו – 2016).
על מנת להיענות לצרכי האוכלוסייה המתגוררת במתחמים המיועדים להתחדשות עירונית, אנו ב"דיאלוג" מקנים שירותי ייעוץ חברתי באמצעות עיצוב והפעלה של כלים לשיתוף הציבור, ליווי צוות תכנון ועריכת תסקיר חברתי. בימים כתיקונם, עיקר עבודתנו היא לנסות ולהשיג נתונים וידע אנושי על האזור המיועד להתחדשות. מי גר בו? האם התושבים מכירים את השכנים שלהם? מי הם התושבים הפעילים בשכונה? האם ישנם תושבים ותיקים שיכולים לספר לנו את הסיפור השכונתי? כיצד האזור משרת את הציבור? ועוד. רוב העבודה מתרכזת בסיורים רגליים, מעבר מדלת לדלת, נוכחות פיזית באזורים בהם ישנה התחדשות עירונית והכרות עם המרחב והאנשים החיים בו.
כיום, מתוקף תקנות משרד הבריאות והממשלה, אנו נאלצים להישאר בבתים במטרה לשמור על בריאות וטובת הכלל. מטרה נעלה, ללא ספק. עם זאת, כיצד נוכל לקדם את הפרויקטים ברשויות? איך יכולים להתבצע תהליכים מעמיקים להבנת האנשים והאזור? אז הנה, מצאנו יתרון גדול שנמצא על השולחן. זמן.
זיהינו הזדמנות דווקא בימים אלו של משבר, בהם תושבים נמצאים בזמינות טלפונית גבוהה יותר וחלקם אף שמחים לדון בסוגיות רלוונטיות על השכונה או הבית שלהם. יתרה מכך, הישיבה הממושכת בבתים מאפשרת לעלות מחשבות על סביבת המגורים, על הבית ואולי אפילו על השכנים. האם המצב הנוכחי יכול להגדיל מעורבות וראייה כוללנית על תרבות העיצוב העירוני? בהחלט!
מציאות חדשה מזמנת אתגרים חדשים ולכן ישנה הזדמנות לעצור, לשאול שאלות, להביט על המצב ולהשתהות על איפה ועם מי אנחנו חיים. דווקא עכשיו ההבנה על חשיבות אזור המגורים ורמת התפקוד שלו יכולה להתקיים. לטעמנו, הפתרונות מצויים דווקא באנשים עצמם. אנו למדים יחד עם התושבים כיצד נכון לבצע את התהליך. מרימים טלפון, מקיימים שיחות ועידה ובעיקר מקשיבים.
התקופה הזו מאתגרת, אין ספק. אולם דווקא בשל כך המשכנו בעבודה עם התושבים. אחת הדרכים שזיהינו כאפקטיביות בתהליך הינה שימוש באמצעים דיגיטליים. קיים מגוון רחב של פלטפורמות דיגיטליות שאנשים אט אט נחשפים עליהם ומתחילים ללמוד כיצד להתנהל איתם. אנו מנסים, יחד עם התושבים, להבין מה יכול להוות עבורם את הכלי הדיגיטלי שישרת את מטרתנו בצורה הנכונה ביותר. בין האופציות שעולות ניתן למצוא שימוש בשאלונים אונליין, שיחות טלפון, שיחות ועידה ואולי אפילו וידיאו להמחשה.
הרושם שאנו מקבלים הוא שגם בתוך המציאות הקשה אנשים רוצים (ואולי מעדיפים) לחשוב על ההמשך, על המחר. ישנה נכונות וצימאון לחשוב מעבר למציאות הקיימת היום ולקיים שיח על העתיד המשותף. גם אם הפעולות היום יומיות מתמעטות אנו נכונים להכין את השטח עד כמה שניתן "ליום שאחריי" ולקדם תוכניות עתידיות של התחדשות עירונית. ומי יודע- אולי אפילו מתוך האילוצים ניתן יהיה לקיים מציאות קהילתית חזקה ואיתנה יותר בהמשך.
- צילה סטטמן, הריברטו וינטר ושירן בנבניסטה מובילים ומלווים פרויקטים של ייעוץ חברתי להתחדשות עירונית מטעם חברת דיאלוג.